Om du vill få dig en kulturupplevelse utöver det vanliga ska du bege dig till Frans Henriksonssalen i Mittistan-huset på fredag. Där uppträder två olika band under kvällen – först uppträder Leagus ” Flora Eallin” klockan 18.00 och efteråt Anja Storelv Band klockan 19.30.

Leagus ” Flora Eallin” är en nordnorsk ensemble som spelar jazz och improvisationsmusik. Bandet består av Herborg Rundberg och Kristian Svalestad Olstad. De har beskrivs som ett samiskt nymusik/improvisationsband med element från bl.a. samtidsmusik, ambient, rock och fri improvisation rotad i en samisk identitet Bandet etablerade sig 2016 med debuten Lea Áigi och uppföljaren Naimaka, som båda har fått strålande recensioner. Förutom en handplockad nordnorsk jazzensemble ansvarar ljus- och videodesignern Torbjørn Thrane Sandnes för ljusdesign och bild. Sandnes har under ett antal år samarbetat med LEAGUS, som har fått idel lysande recensioner för sina visuella konserter.

Anja Storelv Band är ett samiskt band från Nordnorge som är verksam i Norrbotten, Sverige. Musik skapas utifrån Anjas jojkar men även utifrån traditionella jojkar och texter. Bandet består av Anja som jojkar och sjunger, Erik Sjögren på beckblås, Dag Lindgren på gitarr, Lars Pauline på slagverk och Hans-Lennart Bruun på kontrabas, elbas och dragspel. När de uppträder i Närpes är det dock i en något mindre konstellation med Anja Storelv, Lars Pauline och Hans-Lennart Bruun på scenen.

Anja Storelv var aktuell i höstas på SVT i dokumentärserien ”Vargen och Storelvs magiska resa” och medverkade tillsammans med vår basist/accordionist Hans-Lennart Bruun det mycket uppskattade Luciafirandet från Jukkasjärvi i SVT under pandemin 2020.

Programmet ordnas av Närpes stad och är avgiftsfritt för alla besökare. Välkommen!