Det var på en söndag som den första Tomatkarnevalen invigdes 1 augusti 1982 med pompa och ståt av skolmusikkåren och drillflickorna. Det var en solig och varm dag minns Elisabeth Saxberg-Blomqvist som man väl kan kalla Tomatkarnevalens moder. Hon var i början på 80-talet anställd av Närpes stad som ungdomssekreterare och det var Lisbeths mor som under en diskussion kom med idén att varför inte få i gång en riktig karneval i Närpes, en tomatkarneval i kommunen där det odlas så mycket tomater. Lisbeth nappade på idén och gick vidare med tanken om en Tomakarneval.  Tillsammans med 7:de ungdomsringen drog hon 1982 i gång arbetet med den första Tomatkarnevalen. Man bildade en arbetsgrupp där Rainer Böling var ordförande, Lisbeth själv sekreterare och föreningarna hade också sina representanter med. Det var alltså 7:e ungdomsringen som var arrangör av tomatkarnevalen. Lena Wilson designade logon med de två tomaterna som dansar. Logon har bytts ut flera gånger under åren men den gamla från 82 är sedan några år tillbaka i användning.

Siktet var inställt på att karnevalen skulle äga rum i centrum, det var visionen för karnevalen i det långa loppet men av praktiska skäl och för att få en början så arrangerade man Tomakarnevalen på Rörgrund i Pjelax. Syftet var att lyfta fram växthusnäringen samtidigt som man ordnar ett roligt evenemang för hela familjen. Man planerade länge och Lisbeth som ännu har kvar sin kalender från den tiden säger att hela våren är full med anteckningar om möten, samtal och saker som ska göras inför Tomatkarnevalen.

Ole Norrback var festtalare vid huvudfesten där man också kunde ta del av olika uppträdanden. Vidare kunde man ta del av olika aktiviteter under Tomatkarnevalen och också provsmaka på olika maträtter tillredda av tomater och gurka. Paula Nyberg var huvudkock och låg bakom planeringen av maten som folk uppskattade, speciellt gurksoppan och tomatlådan blev populära. Man hade väntat sig 1000 besökare men det kom bara 700 men från arrangörshåll var man nöjd och också besökarna var mycket nöjda med tillställningen.  Trots en förlust på 2000 mark planerade man redan nästa års karneval och 1983 skulle den hållas i centrum och vara ett helt veckoslut.

Så blev det inte utan 1983 höll man igen Tomatkarneval i Rörgrund och denna gång på en onsdag. Först när det var dags för den 4:e Tomatkarnevalen närmade man sig centrum när karnevalen flyttade till Mosebacke och hölls på en söndag i slutet av juni i samband med Trumpetens dag. Året därpå hölls karnevalen också på Mosebacke och man hade bara 200 besökare. Sydins reporter frågar sig varför tillställningen skall kallas karneval. Ska inte en sådan vara uppslupen och dansant? Av det kan man kanske dra slutsatsen att 1986 års upplaga av karnevalen var en rätt så tam tillställning

Karnevalen till centrum

1988 gör så karnevalen comeback med besked och nu har man flyttat till centrum. Ett avsnitt av Närpesvägen spärrades av och långbordet med tomater och gurkor var uppdukat mitt på vägen redan från kl 9 på lördagsmorgonen den 2:a juli. Sambamusik ljöd över centrum och människor samlades för att smaka på grönsakerna, handla av de över 40 marknadsförsäljarna, lyssna på orkestrarna som deltog i trumpetens dag och träffa bekanta. En mycket lyckad karneval säger den dåvarande ordföranden för 7:e ungdomsringen Dennis Pellfolk.

Åren går och tomatkarnevalens varande i centrum består. Så småningom tas arrangemanget över av Närpes Stad och en Tomatkarnevalskommitté. I början på 90-talet utvidgas tomatkarnevalen till att vara två dagar fredag och lördag och har så sedan dess. Marknadens andel av Tomakarnevalen har växt under åren och 1990 konstaterades i Sydin att Tomatkarnevalen mer och mer börjar lika en vanlig marknad fast med roliga kringaktiviteter. Marknaden finns ännu kvar men aktiviteterna och kulturupplevelserna runtomkring har växt. Från och med början av 90 talet har man med några få undantag arrangerat Tomakarnevalen första hela helgen i juli vilket såklart underlättar när folk ska planera sin sommar. I Närpes delar man upp året i månaderna före tomatkarnevalen och månaderna efter tomatkarnevalen och helgen när det är Tomatkarneval planerar man inte in något annat.

Stortältet

De flesta Närpesbor har tagit en svängom i stortältet under tomatkarnevalskvällarna eller åtminstone besökt det för att äta laxsoppa på dagtid. Stortältet restes första gången 1995 i Anders Hoxell och Nils Pettersons regi, då utanför Närpesgården där pizzeria Alexandro fanns. Senare var det Hoxell som tillsammans med Andreas Nylind var krögare i Stortältet som stod på hotel och restaurang Logens parkering. Tältet blev genast populärt och sedan -95 har stortältet och dansen på fredag och lördag varit en viktig del av Tomatkarnevalen. 2012 var sista året som Hoxell och Nylind reste stortältet i sin regi. Efter det fick centrumområdet fick nytt utseende och parkeringen där tältet stod finns inte längre. Numera är det Tomakarnevalen Entertainment som står för Stortältet, ett bolag där flera av ortens krögare samarbetar. Stortältet har sedan 2018 slagits upp Tokmannis parkering i anknytning till torget

 

Världens längsta tomatbord

Det händer mycket under en tomatkarneval. Man kan köpa tomater från det man påstår är världens längsta tomatbord, ta del av kulturuppträdanden på stora scenen och i Frans Henriksonssalen. Det finns också många utställningar att ta del av t.ex målningar, foton, bilar, gamla maskiner osv. Sambatåget var länge ett populärt inslag på karnevalen men föll senare bort. Lionsklubben introducerade -94 sin laxbassäng med simmande laxar vars vikt man får gissa, denna tävling har hängt med varje år sedan dess och har varit lika populär under alla år. Tomatrock där lokala band har uppträtt har varit mycket uppskattat av unga men har under de senaste åren fallit bort eftersom man numera kan ta del av musik både för unga och gamla på stora scenen och i stortältet på kvällarna. Här några exempel på aktiviteter under årens lopp: En tur med luftballong eller helikopter, pilkastning på stor måltavla ner i ån från Nybron, tomatduellen: tillred godaste grytan av tomater, Närpes starkaste man, Vikingaslagsmål, fröken tomat, herr gurka, strutsar och olika evenemang som involverat den tidens populäraste idrottsmän som t.ex skidåkaren Vladimir Smirnov, skidåkaren Mika Myllylä eller  Samppa Lajunen som tävlade i nordisk kombination listan fortsätter och fortsätter, uppfinningsrikedomen har varit stor. Numera är tomatolympiaden där lokala lag tävlar i olika lekfulla grenar om en vandringspokal ett återkommande inslag.

Tomakarnevalen 40 år 2022

Besökarantalet har växt och efter bottennappet med 200 besökare på Mosebacke 1986 var antalet uppe i 10.000 vid millennieskiftet och 20 år senare hade antalet fördubblats och har de senaste åren legat på kring 20.000. Tomatkarnevalen som numera arrangeras av Närpes stad inhiberades pga corona både 2020 och 2021 men gjorde comeback och firade 40 års jubileum 2022. Då var Tomatkarnvalen längre och varade 4 dagar med program från onsdag till lördag. Detta med en längre Tomatkarneval har länge varit på önskelistan och siktet är i det långa loppet inställt på att Tomatkarnevalen ska vara en hel vecka. Framtiden får utvisa hur det blir med det men en sak är dock säker, Tomatkarnevalen består 🙂

Bilder genom åren

hejhej
hejhej
hejhej
hejhej
hejhej
hejhej
hejhej