Tomatkarnevalen genom åren

Den första tomatkarnevalen gick av stapeln den 1 augusti 1982 och arrangerades gemensamt av Sjunde ungdomsringen och Ungdomsnämnden i Närpes. Platsen för den första tomatkarnevalen var på Rörgrund i Pjelax. I programmet medverkade Närpes Skolmusikkår och drillflickorna, lokala artister, festtal m.m. Det serverades också ”kulinariska rätter” med tomat och gurka. Givetvis serverades också smakprov.

Tomatkarnevalen till
Närpes centrum

Tio år senare eller år 1992 hade tomatkarnevalen flyttats till Närpes centrum. Nu stängdes huvudgatan redan på fredagen kl: 13.00 och karnevalen firades i dagarna två. Nu kom sambatåget in i bilden och vi försökte nog efterlikna karnevalen i Rio. Man beräknade att ett ton tomater skulle gå åt under karnevalshelgen. Ett av de trevligare inslagen var kröningen av Mr Såmartipp och Miss Såmartipp.

Längsta tomatbordet

När karnevalen firade 20 års jubileum år 2002 kunde vi stolsera med att ingen ännu gjort anspråk på att ha längre tomatbord än det som finns på tomatkarnevalen i Närpes. (Det har förresten ingen gjort ännu) Programmet gick i traditionell stil med olika musikgrupper och artister. Likaså drog utställningarna runtom karnevalsområdet mycket publik. Tomatrock arrangerades bakom Närpesgården och fem rockband samlade storpublik.

30 års jubileum

År 2012 firades tomatkarnevalens 30-års jubileum. Närvarande var bl.a. dåvarande försvarsministern Carl Haglund som även fick äran att spela Sousafon tillsammans med skolmusikkåren. Han fick även dirigera skolmusikkåren. På lördagen arrangerades en bilutställning av den lokala föreningen West Coast Cruisers. I stortältet var det nostalgitripp i form av rockbandet The Bomb Eggs som återuppstod för endast en spelning.

Tomatkarnevalen genom åren

Tomatkarnevalen är den största sommarhändelsen i Närpes. Många av emigranterna från regionen som bor i andra länder ställer ofta sin semester så att den infaller i samband med karnevalen. Här träffar man vänner och bekanta som man kanske inte sett på många år. Den sociala samvaron är en mycket viktig aspekt i karnevalen. Kanske den viktigaste. Programmet varierar från år till år. Stommen i programmet är våra duktiga grupper av musiker, gymnaster, artister, utställare m.fl. som verkar på orten. Därtill anlitas också andra populära grupper och artister från andra håll i landet. Närpes Trädgårdsproducenter har alltid arrangerat det långa tomat (grönsaks) bordet under karnevalerna. De flesta som går hem från karnevalen har en påse med lokalt producerade grönsaker i handen. Vi får inte heller glömma de hundratalet marknadsförsäljare som årligen saluför olika artiklar under karnevalshelgen. Därtill arrangerar föreningar, organisationer och privatpersoner olika former av kringaktiviteter på karnevalsområdet. Vår strävan är att alla människor oberoende av ålder skall få en fin upplevelse under tomatkarnevalen. Väälkumi!

Lasse Eriksson (Inventarie på tomatkarnevalen sedan 1982)