Tomaattikarnevaalit vuosien saatossa

Ensimmäiset tomaattikarnevaalit pidettiin 1. Elokuuta 1982 ja järjestettiin Sjunde – nuorisopiirin ja Närpiön nuorisolautakunnan toimesta. Ensimmäisten karnevaalien paikka oli Rörgrund Piolahdesa. Ohjelmassa oli Närpes Skolmusikkår ja paraatitytöt, paikallisia artisteja, juhlapuhe jne. Paikalla tarjoiltiin myös ”kulinaarisia ruokalajeja” tomaatin ja kurkun kera. Tarjolla oli myös makupaloja ja maistiaisia.

Tomaattikarnevaalit Närpiön keskustaan

Kymmenen vuotta myöhemmin eli vuonna 1992 siirrettiin Tomaattikarnevaalit Närpiön keskustaan. Tällöin pääkatu suljettiin jo klo 13:00 perjantaina ja karnevaaleja vietettiin kaksi päivää. Sambakulkue otettiin ohjelmistoon mukaan ja näin matkittiin hiukan Rion karnevaalia. Arvioiden mukaan tomaattien menekki oli noin yksi tonni karnevaalipyhän aikana. Yksi mukavimmista ohjelmakohdista oli Mister ja Miss ”Såmartipp’in” kruunaus.

Pisin tomaatipöytä

Kun karnevaalit juhli 20-vuotisjuhlaa vuonna 2002 ylpeilimme Närpiössä sillä, että kukaan muu ei vielä ollut laittanut pidempää tomaattipöytää kuin Närpiön tomaattikarnevaaleilla. (Toistaiseksi sitä ei muuten ole vieläkään laitettu.) Ohjelma sujui perinteisissä merkeissä, soittajien ja artistien tahdissa. Lisäksi eri näyttelyt vetivät yleisöä karnevaalialueen ympäristössä. Tomaatti – Rock järjestettiin Närpesgårdenin takana ja viisi eri rockbändiä keräsi yleisöä.

30-vuotisjuhla

Vuonna 2012 vietettiin Tomaattikarnevaalien 30-vuotisjuhlaa. Läsnä oli mm. silloinen puolustusministeri Carl Haglund, joka sai kunnian soittaa Sousafonia Koulumusiikkiorkesterin kanssa. Hän sai myös johtaa tätä orkesteria. Lauantaina järjestettiin autonäyttely paikallisen yhdistyksen, West Coast Cruisers, kanssa. Suurteltassa oli nostalgiamatka The Bomb Eggs’in kera, joka tosin esiintyi vain soittamalla.

Tomaattikarnevaalit vuosien saatossa

Tomaattikarnevaalit on Närpiön suurin kesätapahtuma. Monet maastamuuttajat seudulta, jotka asuvat muissa maissa, järjestävät lomansa siten, että se sopii karnevaaliaikaan. Täällä tavataan ystäviä ja tuttuja, joita ei ole nähnyt vuosiin. Sosiaalinen kanssakäyminen on karnevaalien tärkeä osa. Ehkäpä tärkein. Ohjelma vaihtelee vuodesta toiseen. Rungon muodostavat meidän taitavat muusikko- ja voimistelijaryhmät, artistit, näytteilleasettajat jne., jotka tulevat omalta paikkakunnalta. Sen lisäksi esiintyy suosittuja ryhmiä ja artisteja muualta Suomesta. Närpiön Puutarhatuottajat, Närpes Trädgårdsproducenter, ovat laittaneet pystyyn pitkän tomaattipöydän (eri vihanneksia) karnevaalien ajaksi. Useimmilla kävijöillä on mukanaan pussi paikallisesti tuotettuja vihanneksia. Me emme saa myöskään unohtaa niitä satoja markkinamyyjiä, jotka vuosittain myyvät tuotteitaan viikonlopun aikana. Sen lisäksi yhdistykset, organisaatiot ja yksityishenkilöt järjestävät eri oheistapahtumia alueella. Tavoitteemme on, että kaikki ihmiset iästä riippumatta tulevat saamaan hienon elämyksen tomaattikarnevaaleista. Tervetuloa – Väälkumi!

Lasse Eriksson (Arkistot / aineistot Tomaattikarnevaaleilta vuodesta 1982

Kuvat

hejhej
hejhej
hejhej
hejhej
hejhej
hejhej
hejhej